A hozzáálláson múlik minden.

A pénzügyi siker legfontosabb kelléke a hosszútávú gondolkozás. A sikeres emberek messzire menően gondolkodnak a jövőről, és úgy igazítják a napi teendőiket, hogy biztosítsák ezen hosszútávú célok elérését.

Egy, az ’50-es ’60-as években a Harvard Egyetemen végzett vizsgálatban olyan faktorokat kerestek, amelyek arra adnak választ, hogy vajon az egyedülállók, vagy a családban élők törnek felfelé, és lesznek gazdagabbak a jövőben. Olyan faktorokat vizsgáltak, mint a tanulmányok, az intelligencia, hogy teljes családba született-e, és hogy milyen kapcsolataik vannak a vizsgálatban résztvevőknek.

A vizsgálat során találkoztak olyan személyekkel, akiket habár egész életükben támogató kezek vették körül, mégis szegénnyé váltak. Találtak olyan egyedülállókat is, akik korábban semmilyen előnnyel nem rendelkeznek, mégis rendkívül gazdaggá váltak. Mi lehet az a faktor, ami mégis megmutatja a különbséget?

Végül rájöttek, hogy csak egyetlen kulcsfontosságú tulajdonság volt a meghatározó. Ezt hosszútávú gondolkodásnak hívták. Azt a mennyiségű időt jelenti, amit belefektetsz a napi teendőid, a meghatározó döntéseid és a jövőd megtervezésébe.

Az idői perspektíva

Általában egy profi szakember 10, 15, 20 éves távlatokban gondolkozik.

Minden, amit ma csinálsz része a jövődnek, mely már most meghatározó abban, hogy a későbbiekben pénzügyileg független, vagy másoktól függő leszel. Az emberek rövidtávú perspektívában gondolkodva a szórakozáson és az élményeken gondolkoznak. Ahogy a közgazdászok hívni szokták, ők azok, akik „képtelenek lemondani azonnali vágyaik kielégüléséről”. Ellenállhatatlanul elköltik az összes pénzüket, amiket megkerestek, vagy nagy nehezen megspóroltak.

Amikor a hosszútávú látásmódodat fejleszted, fejleszted a kielégülés vágya iránti ellenállást, és azt, hogy inkább megtartsd a pénzt, mintsem, hogy elköltöd. A hosszú távlatú gondolkozás és a kielégülések késleltetésének kombinációja fog téged is elvezetni a pénzügyi függetlenséghez.

 

Legyél a tettek embere

Most itt van számodra 2 dolog, amivel fejlesztheted a pénzügyileg sikeres embereket is jellemző tulajdonságaidat:

Először is gondolkodj hosszútávon a pénzügyi életedről. Döntsd el pontosan, hogy mennyi vagyonnal szeretnél bírni 5, 10 és 20 év múlva. Írd le! Tervezd meg, és élj a célodnak megfelelően minden egyes nap!

Másodszor is fejleszd a képességedet, hogy ellenállj a kísértésnek. Ahelyett, hogy minden kacatot megvennél, tedd félre a vásárlási kényszeredet egy napra, egy hétre, vagy akár egy hónapra is. Ne feledd, „gondold át”, mielőtt bármit megveszel. Ez tud segíteni abban, hogy pénzt spórolj meg, akár azonnal.