Sokszor kerülsz szorult, stresszes helyzetbe azért, mert nem tudod a saját és céged idejét kellőképpen jól beosztani és ezért a határidők folyamatosan csúsznak, az alkalmazottak stresszessé, ingerültté válnak?

Akkor az alábbi 6 időgazdálkodási tanács pont neked szól!

Előre nézzünk és ne hátra!

Hajlamosak vagyunk azon sopánkodni, hogy kevés az idő és hogy nincs időnk valamire. De ha jobban belegondolsz: már ezzel a gondolatmenettel is drága időt pazaroltál el. Fordítsd meg gondolkodásodat: nézd inkább azt, hogy a rendelkezésedre álló időben mit TUDSZ megvalósítani és fókuszálj erre!

Vezess határidőnaplót!

Ha egy átlátható naptárban vezeted a teendőid és megfelelő időt hagysz benne mindenre, rögtön látni fogod, hogy aznapra be tudsz-e még valami feladatot súvasztani vagy nem. Ezáltal könnyen elkerülhetővé válnak a feladat-összetorlódások és a megcsúszó tárgyalások.

Egyszerre csak egy!

Bár a mai modern világban divatos kifejezés a “multitasking”, nem olyan előnyös, mint gondolnád. Egyszerre csak egy feladattal foglalkozz, zárd azt le és csak utána kezdj bele egy másikb. Így az energiádat se kell két felé osztanod, ráadásul a hibázási lehetőségeket is lecsökkented.

Nézd meg, hol folyik ki az idő a kezeid közül!

Gyakran az emberek azt se tudják megmondani, hogy mire megy el a napjuk nagy része: egyszerűen csak “eltelik”. Ha ezt el akarod kerülni, fogj egy lapot és minden tevékenységét naplózz le: mit csinálst és ez mennyi időt vesz igénybe. Természetesen ezek gyors jegyzetek legyenek, amik 5 másodperc alatt leírhatóak, máskülönben még rosszabb helyzetbe kerülsz.

Ha megvan ez a lista, elemezd ki és rögtön rá fogsz jönni, hogy hol tudsz időt spórolni.

Nagyon fontos, hogy szigorú legyél magaddal és ne csald el a “Facebook 5 perceket” se!

Ha segítségre van szükséged az időgazdálkodás fejlesztésében, Vedd fel velem a Kapcsolatot!

 

Számos cég- és középvezető ott csúszik meg az időbeosztásával kapcsolatosan, hogy példát akar mutatni a többieknek, hogy ő dolgozik a legkeményebben: ennek fényében viszont nem akar soha nemet mondani egy rövid határidős feladatra még akkor se, amikor tudja nagyon jól, hogy se az ő, se a munkatársak idejébe nem fér bele. Néha többet nyerhetsz hosszútávon akkor, ha elengedsz egy rövidtávú ügyletet.

Zárd ki a zavaró tényezőket!

Nincs azzal baj, ha nap közben egy-egy alkalommal ránézel a Facebook hírfolyamodra, vagy a kedvenc hírportálodon olvas el egy cikket, vagy esetleg a privát leveleidet nézed. De ezeket mértékkel kell csinálni. Tűzz ki naponta 2-szer öt percet, amikor ezekkel foglalkozol: de ezeken kívül tiltsd meg magadtól ezeket. Meg fogsz lepődni, hogy mennyivel több időd marad majd!